10 jaar Fairtrade Gemeente

Deze week ontving de werkgroep Fairtrade Noordwijk het langverwachte bericht dat de titel ‘Noordwijk Fairtrade Gemeente’ tot en met 2023 is verlengd. Sinds de oprichting in 2014 zet de werkgroep zich op vele manieren in om eerlijke handel en productie in de gemeente te bevorderen. “De komende twee jaar liggen er daarbij mooie nieuwe uitdagingen klaar”,  aldus Johan Oostdam van Fairtrade Noordwijk.

Oostdam vervolgt: “We zijn blij dat we aan de campagnecriteria hebben kunnen voldoen. Ondanks dat de coronacrisis onze activiteiten de laatste twee jaar natuurlijk ook heeft belemmerd. Maar zoals de vooruitzichten nu zijn kunnen we weer vol goede moed op weg naar ons 10-jarig bestaan.”

Vers Fairtrade bloed gezocht

Uitbreiding met nieuwe en jongere vrijwilligers staat hoog op het wensenlijstje van Fairtrade Noordwijk. Iedereen die zich ook sterk wil maken voor eerlijke en duurzame handel en consumptie in onze gemeente is van harte uitgenodigd. Voor aanmelding en alle vragen is de werkgroep bereikbaar via fairtradenoordwijk@gmail.com

Inspirerend voorbeeld

Het juryrapport noemt met name ook de communicatie activiteiten een inspirerend voorbeeld voor andere Fairtrade Gemeenten. Onder meer de nieuwe website  www.fairtradenoordwijk.nl en de strandhoreca-actie van afgelopen najaar. Op het terrein van sociale media is nog wel een wereld te winnen. Het advies luidt dan ook om de komende tijd prioriteit te geven aan de inzet van Facebook en Instagram en daarbij de expertise en kennis van jongeren te zoeken en gebruiken.

Scholen betrekken

De werkgroep krijgt in het juryrapport mee om speciale activiteiten voor (middelbare) scholieren te ontwikkelen. Voor het promoten van het gebruik van Fairtrade koffie, thee en andere consumptie artikelen zouden horeca, sportverenigingen en religieuze genootschappen daarnaast ook een grote ‘Fairtrade-potentie’ kunnen hebben.

Global Goals

“We willen de komende jaren ook veel werk gaan maken van de Global Goals. De rol en impact van Fairtrade daarbij gaan we zeker onder de aandacht brengen. Bij alle Noordwijkers, Noordwijkerhouters en Zilkers, maar, na de verkiezingen ook zeker bij de nieuwe gemeenteraad. Kortom, we hebben de komende twee jaar veel te doen,” aldus Johan Oostdam. Om zijn betoog te besluiten met nog eens een hartstochtelijke oproep: “We kunnen alle extra handen en voeten met deze plannen en uitdagingen goed  gebruiken. Dus voor iedereen die een eerlijker wereld een warm hart toedraagt, meld je aan!”